SIA "RAMOTO"
https://www.ramoto.lv/

Flex-Hone

Flex-Hone instrumenti:

         Flex-Hone instrumentiem nepiemīt nekādas mistērijas. Pirmā reakcija inženierim, kas pirmo reizi sastopas ar Flex-Hone instrumentu, ir nopietnas šaubas par tā efektivitāti, jo šis instruments ir tik ģeniāli vienkāršs. Tomēr neliela iedziļināšanās tā būtībā drīz vien izkliedē jebkuras šaubas par tā pielietojuma lietderību. Tas ir cilindra hons ar mīkstu virsmas apstrādes (griešanas) darbību, salīdzinot ar brutālu slīpējošu un bīdošu darbību, kas raksturīga galodu honam. Ātras metāla noņemšanas, spiežot hona abrazīva galodas pret metāla virsmu, vietā izmanto Flex Hone instrumentu, kas ir pašcentrējošs, pašiestādošs un uz nodilumu paškompensējošs virsmas apstrādes instruments. 3, 4 vai 5 nekustīgu galodu vietā tam ir simtiem abrazīvu globulu vai akmeņu. Instrumenta noslēpums slēpjas tā kontrolētā fleksibilitātē. Tas likvidē asos pīķus metāla virsmā un rada plato` virsmu kā arī noslīpē un novāc nost deformētā un izkropļotā metāla atgriezumus no virsmas. Tas atbrīvo no stresa šķērssvītru raksta krustpunktus. Agrāk dzinēju un mehānismu piestrāde bija klientu problēma, kas, ja viss labi beidzās, izvērtās par ilgstošu procesu - Flex-Hone instruments to veic skaitamās sekundēs! Agrāk rupji apvirpoti virzuļu gredzeni tika darbināti rupji apstrādātos cilindros līdz tie savstarpēji piestrādājās.

Flex-Hone.

       Tam nebūt tā vairs nav jānotiek. Flex-Hone instruments izveidos perfektu virsmu pret kuru gredzeni momentāni piestrādāsies un tie šajā procesā nenodils. Pazemināsies gāzu pūte gar gredzeniem, ievērojami pamazināsies eļļas patēriņš, vārstu vadīklas, ja tās tiks honētas ar Flex-Hone instrumentiem, kalpos ievērojami ilgāk, mazāk eļļas nokļūs izplūdes gāzēs, samazināsies eļļas piesārņojums, samazināsies cilindra sieniņu berze, eļļu labi uzturoša darba virsma samazinās berzi un vispār uzlabos dzinēja sniegumu. Flex-Hone instrumenti ir absolūti nepieciešami jaunu dzinēju, jaunu hidraulikas un pneimo cilindru ražošanā. Tādas ir šīsdienas efektivitātes un ekoloģijas prasības.

        Pirms apstrādes ar Flex-Hone instrumentu. Redzamas asas plēsta metāla šķautnes, kas rada berzi un pirms laika sabojā kompresijas gredzenus:

       Tā pati cilindra virsma pēc 45 sekunžu apstrādes ar Flex-Hone instrumentu. Metāla šķautnes nolīdzinātas. Atsegtas čuguna poras, kas satur eļļu un kavē dilšanas procesu.

Par pareizu Flex-Hone instrumentu izvēli:

       Brush Research Manufacturing (BRM) firma izgatavo 8 abrazīvu tipu un 11 dažādu graudainību Flex-Hone instrumentus darbam ar dažādiem metāliem un dažādām virsmas apstrādes klasēm.
       Silīcija karbīds (SC) ir vispopulārākais abrazīvs. To lieto mīksta tērauda, nerūsējošā tērauda un čuguna finiša apstrādei.
       Alumīnija oksīds (AO) ir nākošais populārākais abrazīvs un to pielieto alumīnija, misiņa, bronzas un mīksto metālu finiša apstrādei.
      Alumīnija cirkonija (Z-Grain) (Z-Graudainība) abrazīvam piemīt ļoti līdzīgas griešanas īpašības kā silīcija karbīdam un tam raksturīgs ilgāks instrumenta mūžs. Var tikt lietots mīkstu un vidēja oglekļa satura tērauda, nerūsējoša tērauda un čuguna apstrādei.
       Bora karbīds (BC) tiek lietots vidēja oglekļa satura un augsta oglekļa satura tērauda un termiski apstrādāta tērauda apstrādei. Var lietot titāna, inkonela un monela metālu apstrādei. Cena divreiz augstāka kā silīcija karbīdam.
     Volframa karbīds (WC) lietojams viscietākajiem termiski apstrādātiem tērauda sakausējumiem kā arī ekzotiskiem kosmosa laikmeta sakausējumiem. Cena četrreiz augstāka kā silīcija karbīdam.
      (Levigated Alumina) (LA) smalkgraudains alumīnija abrazīvs lietojams kā pulēšanas līdzeklis daudziem metāliem. Aptuveni 1000 graudainība. Pielietošana gadījumos, kad nepieciešams sasniegt ļoti smalkas virsmas (Ra - angļu val. saīsin.= Roughness average) rādītājus.
      CBN un dimants tikuši pielietoti eksperimentāli un šobrīd netiek lietoti Flex-Hone instrumentu izgatavošanā.

       Standarta graudainības ir 120, 180, 240 un 320. Citu (pārējo) graudainību instrumenti tiek izgatavoti un piegādāti uz pasūtījumu. Alumīnija oksīda abrazīvs jālieto babita, alumīnija un svina bronzas gultņiem. Vārstu vadīklu apstrādei izmantojams VGF komplekts, kurā ir 7 populāri izmēri ar 240SC graudainību. Ir grūti precīzi noteikt ar kādas graudainības instrumentu var iegūt kādu noteiktu virsmas kvalitāti, jo daudz kas atkarīgs no virsmas kvalitātes apstrādes sākumā. Piemēram, ja virsma tiek apstrādāta līdz 124 Ra kvalitātei un tad tās galējai apstrādei lietots 240 graudainības instruments, rezultāts būs atšķirīgs no virsmas, kas tikusi apstrādāta līdz 32 Ra kvalitātei un pēc tam galējai apstrādei lietots 240 graudainības instruments.

       Ļoti vispārināti galējā apstrāde tiks panākta sekojošajos diapazonos:
LA-800 Ra 3-10 (0.05 - 0.2 mikroni)
600 Ra 8-12 (0.2 - 0.3 mikroni)
400 Ra 10-20 (0.3 - 0.6 mikroni)
320 Ra 18-30 (0.5 - 0.7 mikroni)
240 Ra 24-32 (0.6 - 0.8 mikroni)
180 Ra 30-40 (0.7 - 1 mikrons)
120 Ra 35-50 (0.9 - 1.4 mikroni)
80 Ra 45-64 (1.2 - 1.6 mikroni)
60 Ra 60-80) 1.5 - 2 mikroni)

Galvenie Flex-Hone instrumentu pielietojumi:

      Virsmu finiša apstrādei, urbumu pāreju apstrādei.

     Virsmu finiša kvalitātei liela nozīme iekšdedzes dzinējos, hidraulikas un pneimatikas vārstos, gultņos, vārstu vadīklās, jebkurā cilindrā, uz kura virsmas strādā blīvgredzeni.

     Urbumu pāreju apstrādei ar Flex-Hone instrumentiem tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība gadījumos, kur divu šķērsurbumu satikšanās vietā jānoņem atkarpes. Šajā operācijā var tikt uzlabota arī virsmas apstrāde, taču galvenā vērība tiek pievērsta atkarpju noņemšanai. Par šiem instrumentiem interesējas mašīnapstrādes darbnicas, instrumentu un presformu izgatavotāji un daudzi citi ražotāji.

         Pareizā instrumenta izvēlei jāuzdod daži vienkārši jautājumi:

        Kāds ir apstrādājamā cilindra diametrs?
       Atbilde uz šo jautājumu ļaus izvēlēties pareizā izmēra Flex-Hone instrumentu. Ja izmērs neatbilst esošajiem standartiem, jāizvēlas nākošais lielākais izmērs. Flex-Hone instrumentu izmēri vienmēr uzrādīti nominālajam cilindra diametram, kuram tie paredzēti. Instruments vienmēr tiek izgatavots ar virsmēru, lai nodrošinātu vajadzīgo griešanas spiedienu. Kāds metāls jāapstrādā? Atbilde ļaus mums izvēlēties pareizo abrazīvu.
       Vai apstrādes mērķis ir uzlabot virsmas apstrādes kvalitāti?
       Kāda ir virsmas kvalitāte pirms Flex-Hone instrumenta lietošanas?
       Kāda ir vēlamā virsmas kvalitāte, kas jāiegūst?
      Atbildes uz šiem jautājumiem ļaus izraudzīties pareizo instrumentu graudainību.          Dažreiz, ja nepieciešamais uzlabojums ir ievērojams, jālieto divu progresīvi smalku graudainību instrumenti.
       Vai apstrādes mērķis ir urbuma atkarpju noņemšana?
       Vispārējos vilcienos jādarbojas ar pēc iespējas rupjāko graudainību, kas dod rezultātu, kas ir smalkāks par uzdoto virsmas kvalitāti. Tādējādi atkarpes var noņemt ātrāk. Piemēram, ja cilindra urbumam jānoņem atkarpes un cilindra virsmai jābūt 3.5 mikronu kvalitātē, jāizvēlas 120 vai 80 graudainības Flex-Hone instruments.

      Flex-Hone instrumentos rotoru apstrādei pielietota patentēta Flex-Hone tehnoloģija ar kuras palīdzību tiek radīta ideāla darba virsma uz diska bremžu rotoriem un uz spararatiem. 

      Ar Flex-Hone instrumentu rotoru apstrādei:
      Izveido bezvirziena svītrojuma rakstu.
      Spirālveida gropes uz bremžu diskiem ir par iemeslu frikcijas radītajai bremžu čīkstēšanai.
       Samazina harmoniskās vibrācijas.
       Samazina augsta toņa "čīkstēšanu" ko izraisa rupji apvirpota virsma, kurai raksturīgas "pīķu" virsotnes.
       Panāk ideālu rezultātu gan jauniem gan apvirpotiem bremžu diskiem un spararatiem. Attīra virsmu no griezta, plēsta un izsmērēta metāla fragmentiem.

       Flex-Hone process veido kontrolētu virsmas kvalitāti, kas nav iegūstama ne ar vienu citu metodi. Tiek izveidota ģeometriski pareiza virsma ar precīzu metalurģiski pareizu metāla struktūru un virsmas apstrādi. Tiek iegūts procentuāli liels virsmas līdzenums, atbrīvojot virsmu no plēsta, griezta un atvalcēta metāla. Flex-Hone instruments, honējot cilindra virsmas vienlaicīgi arī noapaļo pārplūdes lūku asās malas 2-taktu dzinējos. Blīvslēgu darba mūžs un blīvēšanas spējas ievērojami uzlabosies hidrauliskajās un pneimatiskajās ierīcēs. Flex-Hone ir atsperīgs, fleksibls honēšanas instruments ar mīkstu griezšanas darbību. Katra abrazīva lodīte ir ar neatkarīgu amortizāciju, kas nodrošina to, ka Flex-Hone ir pašcentrējošs, cilindrā pašiestādošs un dilšanā paškompensējošs instruments. Flex-Hone tiek ražoti jebkura veida un izmēra cilindriem diametrā no 4 mm līdz 914 mm. Pieprasiet bukletu par cilindru virsmu honēšanu un apstrādi.

Lietošanas instrukcija:

       Lietojiet šķidru 10/30 viskozitātes eļļu vai Flex-Hone eļļu, izņemot gadījumus, kad tiek honēti bremžu cilindri. Honējot hidrauliskos bremžu cilindrus honu eļļošanai lietojiet bremžu eļļu. Flex-Hone instruments jāievada un jāizvada no cilindra rotējošs. Ieteicamais apgriezienu skaits Flex-Hone instrumentam ir: lieliem diametriem - līdz 500 apgr. minūtē, maziem diametriem 500 - 1200 apgr. minūtē. Nelietot gaisa vai ātrgaitas ierīces. Atkarībā no apgriezienu skaita izdariet 60 - 120 taisnvirziena kustības minūtē. Lai izveidotu 45° krusta zīmējumu beidzamās kustības var paātrināt. Honēšanas laiks vienam cilindram aptuveni 20 - 45 sekundes. Pēc honēšanas cilindrus iztīriet ar siltu vai karstu ūdeni un mazgāšanas līdzekli, lietojot suku, pēc tam cilindru saeļļojiet.

      Uzmanību! Nepārhonējiet! Nelietojiet sausā veidā! Nepārsniedziet augšminētos apgriezienus! Lietojiet aizsargbrilles strādājot ar Flex-Hone instrumentiem. Nelietojiet solventus honēšanai vai tīrīšanai.

Flex-Hone eļļa:

       Speciāla eļļa visu veidu metālu honēšanai darbam ar Flex-Hone instrumentiem. Satur honēšanas un lepēšanas eļļu maisījumu, naftas frakciju, kas nepieļauj alumīnija valcēšanos, mitruma atdalītāju, speciālu virsmas saslapināšanas līdzekli, kas nodrošina virsmas pilnīgu saeļļošanu un speciālu piedevu, kas palīdz noturēt metāla daļiņas un sārņus peldošā stāvoklī. Lietojiet taupīgi, ļoti neliels daudzums jāuznes uz cilindra sienām, lai veidotu putriņu. Pēc honēšanas cilindrus jāiztīra ar lupatu un tīru dzinēja eļļu līdz kamēr lupata paliek tīra, pēc tam cilindrus pamatīgi jāizmazgā ar karstu ūdeni un ziepēm. Pēc mazgāšanas cilindru viegli ieeļļojiet lai nerūs. Hidrocilindriem lietojiet tikai hidraulisko bremžu šķidrumu vai ūdenī šķīstošu eļļu, kas nav veidota uz naftas bāzes.

 

       Uzmanību! Eļļa var izraisīt alerģisku reakciju. Izvairieties un atkārtota un ilgstoša kontakta ar ādu. Pēc darba pamatīgi nomazgājiet rokas. Ugunsgrēka gadījumā lietojiet sausā pulvera, putu vai CO2 dzēšamos aparātus. Nelietojiet ūdeni! Izlietu eļļu absorbēt ar absorbējošiem tamponiem, smilti vai augsni.

Flex-Hone izmēri:

Tips A max. A min. B C D Tips A max. A min. B C D
BC 5
BC 5,5
BC 6,4
BC 7
BC 8
BC 9
BC 9,5
BC 10
BC 11
BC 12
BC 13
BC 14
BC 16
BC 18
BC 19
BC 20
BC 22
BC 25
BC 29
BC 32
BC 35
BC 38
BC 41
BC 45
BC 51
BC 57
BC 64
BC 70
BC 76
GB 83
GB 89
GB 95
GB 105
GB 118
GBD 101
GBD 108
GBD 114
GBD 127
GBD 140
5
5,5
6,4
7
8
9
9,5
10
11
12
13
14
16
18
19
20
22
25
29
32
35
38
41
45
51
57
64
70
76
83
89
95
105
118
101
108
114
127
140
4,5
5
5,5
6
7
8
8,5
9
10
11
11
12
14
16
17
18
20
22
25
28
30
32
36
38
44
51
57
64
70
76
83
89
95
105
89
95
102
114
127
50
50
50
50
50
50
50
50
50
50
50
65
65
65
65
65
65
65
65
65
65
65
65
65
65
65
65
65
65
80
80
80
80
80
150
150
150
150
150
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
200
340
340
340
340
340
450
450
450
450
450
3
3
3
3
3
3
3
3
4
4
5
5
5
5
5
5
7
7
7
7
7
7
7
7
7
7
7
7
7
9
9
9
9
9
9
9
9
9
9
GBD 152
GBD 165
GBD 178
GBD 190
GBD 203
GBD 216
GBD 228
GBD 241
GBD 254
GBD 267
GBD 280
GBD 292
GBD 305
GBD 318
GBD 330
GBD 344
GBD 355
GBD 381
GBD 406
GBD 432
GBD 457
GBDX 483
GBDX 508
GBDX 533
GBDX 559
GBDX 584
GBDX 610
GBDX 635
GBDX 660
GBDX 686
GBDX 711
GBDX 737
GBDX 762
GBDX 787
GBDX 813
GBDX 838
GBDX 864
GBDX 889
GBDX 914
152
165
178
190
203
216
228
241
254
267
280
292
305
318
330
344
355
381
406
432
457
483
508
533
559
584
610
635
660
686
711
737
762
787
813
838
864
889
914
140
152
165
178
190
203
216
228
241
254
267
280
292
305
318
330
344
355
381
406
432
457
483
508
533
559
584
610
635
660
686
711
737
762
787
813
838
864
889
150
150
150
150
150
220
220
220
220
220
220
220
220
220
220
220
220
220
220
220
220
320
320
320
320
320
320
320
320
320
320
320
320
320
320
320
320
320
320
450
450
450
450
450
865
865
865
865
865
865
865
865
865
865
865
865
865
865
865
865
900
900
900
900
900
900
900
900
900
900
900
900
900
900
900
900
900
900
9
9
9
9
9
13 X
13 X
13 X
13 X
13 X
13 X
13 X
13 X
16 X
16 X
16 X
16 X
16 X
16 X
16 X
16 X
19
19
19
19
19
19
19
19
25
25
25
25
25
32
32
32
32
32

 

SIA RAMOTO piedāvā cilindru un bloku apstrādi ar Flex-Hone instrumentiem 15 minūšu laikā, kamēr klients uzgaida. Klientam pēc tam pie sevis cilindrs vai bloks pašam jāizmazgā ar karstu mazgāšanas/ūdens šķidumu un jāsaeļļo.